Upplev Trandansen

Tusentals dansande tranor som välkomnar våren. Det är vad du kan få uppleva från Trandansen i sydvästra delen av Hornborgasjön. Här ligger också ett infocenter som är öppet under transäsongen. 

Vårens skådeplats

Trandansen ligger i södra delen av Hornborgasjöns naturreservat. På markerna intill Bjurums kyrka, mellan Skara och Falköping, samlas stora flockar av rastande tranor på våren. Här ser du dem på nära håll medan de äter, dansar och trumpetar. 

Den första tranan som anländer till Hornrborgasjön om våren utgör ett av landets viktigaste vårtecken. Den kan komma redan i slutet av februari. Men sedan dröjer det. Allra flest tranor brukar det vara i slutet av mars och början av april. När det är som flest beror dock på väder och vind.

Transäsongen varar  i cirka fem veckor. Under de veckorna passerar tusentals tranor här.  För att hålla tranorna i naturreservatet och därmed minska skadorna på jordbruksmarken så utfodras fåglarna med korn vid Trandansen.

Bild: Tranor som dansar

Mer än tranor

Det finns en mängd andra fåglar att se förutom tranor vid Trandansen. Änder, vadare, gäss, tättingar och rovfåglar finns alla representerade. Om du vill veta vilka som setts nyligen eller längre tillbaka så kan du gå in på artportalen för att söka efter en specifik fågel eller på datum. Några arter som du har bra chans att se härifrån är: 

Bläsgås        Årta            Ägretthäger   Pilgrimsfalk
Sädgås        Stjärtand    Grönbena      Havsörn
Sånglärka    Sångsvan   Gluttsnäppa  Brun glada

Bild: Stjärtand

Besök Infocentret 

Transäsongen brukar vara en blandning av naturupplevelse och folkfest. Vill du få svar på dina tranfrågor eller köpa med dig en souvenir kan du besöka Infocenter Trandansen som finns här. Här hittar du även en utställning om tranorna.

Infocentret har öppet under transäsongen samt under örndagar under helger i januari när havsörnar utfodras i området. Håll utkik i vår kalender efter när örndagarna äger rum.

Intill hittar du även ett fristående hus med toaletter som är öppna året om. Här finns även har latrintömningsbås för husbilstoaletter.

Parkeringsavgift blir mat

Under transäsong tar vi ut en parkeringsavgift vid Trandansen för alla. Pengarna går till tranmaten. Det kostar 30 kr för personbil och 150 kr för övernattande husbilar.

Avgiften betalas med Swish till nummer 1236357925 och gäller i 24 timmar. Ladda gärna ner appen innan ditt besök. Skriv in registreringsnummer som meddelande när du betalar. Utländska besökare betalar inne på Infocentret.

Webbkameror från trandansen

Vill du uppleva trandansen hemifrån? Det kan du göra via våra webbkameror. De sänder live under transäsongen. Sändningarna startar i början av mars och pågår tills tranorna har lämnat området.

Guidningar för grupper

Under transäsongen erbjuder vi, förutom ett innehållsrikt program med guidningar för allmänheten, även möjlighet till att boka tranguidningar för grupper. Dessa är väldigt populära och tiderna brukar bli fullbokade så det gäller att boka redan under hösten.

Tranguidning  – en timme  
Föreningar, kommuner, myndigheter 
1500 kr (exkl. moms 6%)

Privata företag, övriga
2000 kr (exkl. moms 6%)

Öppettider infocenter Trandansen 2025

  • 19 mars – 13 april, dagligen kl 8 -18
  • 14 april – 22 april, dagligen kl. 10 -15
  • Fågelguider kl.10-14 (21 mars – 13 april)
  • Morgnarna och kvällar är de vackraste tidpunkterna att se tranorna. 

Platsen Trandansen i naturreservatet är öppen året runt. Naturen i reservatet har alltid öppet. Det är alltid fritt att besöka den.

Öppettiderna gäller enbart för infocentret Trandansen. 

Där är det också gratis inträde.